Veelgestelde vragen
Lees hier het antwoord op al jullie vragen
Vind je het antwoord niet op onze website? Stuur ons gerust een mailtje via info@kunos.be, we helpen je graag verder!
Vanaf welke leeftijd is mijn pup welkom?
Bij ons mogen pups reeds starten vanaf de leeftijd van 8 weken indien ze correct zijn geënt/getiterd tot die leeftijd. In die eerste fase tot 12 weken is socialisatie/habituatie zeer belangrijk en we begeleiden onze cursisten hier graag bij. Geef de pup wel eerst de tijd om aan zijn nieuwe thuissituatie te wennen en kom ook minimaal 1x kennismaken met de pup voorafgaand aan de eerste les. Hoeveel tijd nodig is om aan de nieuwe thuissituatie te wennen is heel individueel verschillend; houd hierbij rekening met het karakter van de pup, ervaringen bij de fokker en de gezinssituatie. Ondanks dat onze lessen zijn aangepast aan jonge pups en we de honden onderling geen contact met elkaar laten maken op het veld, hebben we zeker begrip voor mensen die liever wachten tot hun pup volledig is gevaccineerd voordat ze naar de les komen.
Pups kunnen elke lesdag instromen, meld je de eerste les een 10 tal minuten voor aanvang bij een van de instructeurs. Op zondag zijn de groepen traditioneel iets groter dan op woensdag. Ben je in de mogelijkheid om ook op woensdag naar de les te komen? Dan raden we aan om op een woensdag te starten met je eerste les zodat onze instructeurs net iets meer persoonlijke begeleiding kunnen bieden bij deze eerste les.
Kan ik een proefles volgen?
Er is op onze hondenschool geen mogelijkheid tot een proefles. We raden daarom iedereen uitdrukkelijk aan om (meermaals) op voorhand naar de lessen te komen kijken. Dit zodat je een goed beeld krijgt van onze visie en manier van lesgeven. Bij voorkeur reeds voordat je de hond/pup in huis is. We maken tussen de lessen door graag even tijd voor een kort kennismakingspraatje.
Op zondag zijn de groepen traditioneel iets groter dan op woensdag en zijn onze instructeurs daarom ook iets drukker bezet. Sla je dus graag een praatje met onze instructeurs of heb je specifiek vragen dan kunnen we op een woensdag net iets meer ruimte maken om je vragen te beantwoorden.
Indien dit de lessen niet stoort is ook je pup/hond welkom als je komt kijken, zo kan hij reeds wennen aan de omgeving van de hondenschool. Kom voor een kennismaking met je hond best met twee personen zodat één iemand zich volledig over de hond kan ontfermen of kom een eerste maal zonder hond en een tweede maal met je hond kennismaken.
De exacte lestijden kan je op deze pagina terugvinden.
Moet ik een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?
Nee, je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Kom bij voorkeur al eens langs voordat je hond/pup in huis is. We maken tussen de lessen door graag even tijd voor een kort kennismakingspraatje.
Op zondag zijn de groepen traditioneel iets groter dan op woensdag en zijn onze instructeurs daarom ook iets drukker bezet. Sla je dus graag een praatje met onze instructeurs of heb je specifiek vragen dan kunnen we op een woensdag net iets meer ruimte maken om je vragen te beantwoorden.
Indien dit de lessen niet stoort is ook je pup/hond welkom als je komt kijken, zo kan hij reeds wennen aan de omgeving van de hondenschool. Kom voor een kennismaking met je hond best met twee personen zodat één iemand zich volledig over de hond kan ontfermen of kom een eerste maal zonder hond en een tweede maal met je hond kennismaken.
De exacte lestijden kan je op deze pagina terugvinden.
Hoe groot zijn de groepen?
We werken op onze hondenschool niet met vaste lessenreeksen; je bent als cursist dus niet verplicht om elke woensdag en elke zondag naar de les te (blijven) komen. We vinden deze flexibiliteit belangrijk; je komt naar de les op de momenten die voor jullie uitkomen.
Dit zorgt er wel voor dat de grootte van de groepen variëren. Op sommige dagen hebben we een grote opkomst, op andere dagen slechts enkele cursisten. Gemiddeld genomen bestaan onze groepen uit een 6-tal cursisten. Op zondag de groepen traditioneel iets groter dan op woensdag. We trachten het maximum van 10 cursisten per groep niet te overschrijden maar zijn hierbij ook afhankelijk van het aantal instructeurs die aanwezig zijn. Het instructeursteam monitort permanent de instroom en doorstroom van cursisten voor een optimale spreiding over de klassen.
Hoe kan ik mij inschrijven?
We raden iedereen uitdrukkelijk aan om (meermaals) op voorhand naar de lessen te komen kijken als kennismaking. Dit zodat je een goed beeld krijgt van onze visie en manier van lesgeven.
Wil je na deze kennismaking graag deelnemen aan de lessen op kunos, dan kan je je inschrijven via het formulier onderaan deze pagina. De inschrijving via dit formulier geeft een verplichting tot betaling van het lesgeld. Vul het formulier dus enkel in indien je zeker bent dat je deelneemt aan de lessen.
Wat neem ik mee naar mijn eerste les?
*Een gentle leader/halti is toegestaan mits correct gebruik.
(NIET toegestaan: (halve)slipketting, prikband, jachtlijn, stroplijn, easy walker of elektrische halsband)
-Een leiband: van minimum 1,2 meter lang tot maximum 2,5 meter + vanaf de puber-klas een lange lijn van minimum 5 m tot maximum 10 meter (geen rollijn/flexi-lijn).
-Ruim voldoende belonings-koekjes*: afhankelijk van wat je hond lekker vindt, kies je best voor kleine stukjes gekookte kip, trainingsworst, gedroogde vleestrainers, brokjes, ... Met kleine stukjes bedoelen we "hap-slik-weg stukjes". Kies voor jonge honden bij voorkeur iets met voldoende voedingswaarde zoals (half-zachte) brokjes* of trainingsworst zodat dit een deel van de maaltijd kan vervangen.
-Een speelgoedje*: waarmee je samen met je hond aan de lijn kunt spelen.
-Een clicker*
-Een heuptasje of trainingszakje*: deze wordt gebruikt om al het lekkers, clicker, poepzakjes en speelgoedje in te steken of aan te hangen en makkelijk bereikbaar te houden.
-Een matje: waarop je hond kan gaan liggen. Dit kan bijvoorbeeld een oude handdoek, badmat of vetbed zijn.
! Zorg ervoor dat je hond is uitgelaten voor de les.
Waar kan ik geschikt trainingsmateriaal kopen zoals een clicker, trainingstasje, speelgoedje,... ?
Je kunt zelf kiezen waar je de benodigde materialen koopt, maar we hebben trainingstasjes, beloningen, clickers en speelgoed ook te koop in onze kantine. Enkele winkels die wij aanraden zijn Cool4Pets, Dierenoppas Amersfoort en Dog Copenhagen.
Hoe werkt dat juist trainen met een clicker?
De clicker is een communicatiemiddel
De clicker is een hulpmiddel om duidelijk aan je hond te communiceren welk gedrag je beloont. Een click betekent "goed gedaan, kom je beloning halen." Het is belangrijk om slechts één keer per gewenst gedrag te clicken, altijd gevolgd door een beloning. Werk steeds aan één oefening tegelijk en zorg voor een pauze als je meerdere oefeningen wilt trainen.
Waarom een clicker en geen 'flink' of 'goedzo'?
Hoewel je met een beloningswoordje zoals 'flink' of 'goedzo' hetzelfde kunt aanleren, biedt een clicker meer consistentie. Een click is altijd even luid, van dezelfde toon en lengte, wat voor de hond duidelijker en minder verwarrend is. Dit is vooral handig als meerdere mensen in het gezin trainen, omdat iedereen een andere stemtoon en intonatie heeft, terwijl de clicker altijd hetzelfde klinkt.
Timing
Het moment waarop je de click geeft is zeer belangrijk. Dit noemen we 'timing'. Click net op het moment dat de hond het gewenste gedrag vertoont. Door te clicken neem je als het ware een foto van het vertoonde gedrag, op dat moment.
Welke beloning?
Kies een beloning die de hond waardevol vindt. In principe kan alles wat de hond leuk vindt als beloning ingezet worden: snoepjes, trek-speelgoedje, bal, met andere hond mogen spelen, aan een geurtje snuffelen,...
Tijdens de puppy- en basis- lessen werken we met snoepjes als beloning. Kies snoepjes waar de hond echt dol op is zoals stukjes gekookte kip, (trainings)worst, snoepjes of brokjes, ... Maak deze snoepjes zo klein dat het echt hap-slik-weg is.
Click = snoep → ALTIJD
Een click is altijd gelijk aan een beloning. Zelfs bij een fout getimede click.
Let op:
De clicker dient niet om de aandacht van uw hond te trekken, hem te lokken of hem te roepen. Komt de hond niet bij je als je hem roept, dan kan het zijn dat hij wel komt als je clickt. Dan is het natuurlijk zeer verleidelijk om in het vervolg je hond 'te roepen' met de clicker. Weet dan wel dat de clicker binnen de kortste keren een commando is geworden en niet meer bruikbaar is als beloningssignaal.
Houd het kort!
Werk bij voorkeur in korte sessies, bijvoorbeeld 3 keer 5 minuten in plaats van 1 keer 20 minuten. Verwacht ups en downs, en durf een stap terug te doen als dat nodig is. Stop altijd positief, vooral na een goede prestatie of vooruitgang. Forceer niet te veel, anders loop je het risico dat de hond fouten maakt en je niet kunt eindigen met een beloning.
Blijf ik voor altijd elk commando belonen met een click?
Aanleerfase:
Bij het aanleren van een nieuwe oefening, zoals "zit", gebruik je de clicker om precies het juiste moment te markeren waarop je hond het gewenste gedrag vertoont. Je kan de "zit" aan leren door je hond met een snoepje voor zijn neus in de zitpositie lokken. Click op het moment dat zijn achterwerk de grond raakt, zodat je zegt: "Ja, dat was het, en daar krijg je een snoepje voor!" Deze aanpak helpt de hond te begrijpen dat hij beloond wordt voor het juiste gedrag.
Introduceer een cue zoals 'zit' pas als de hond het gedrag consistent uitvoert, en geef het commando tijdens of net vóór het gedrag.
Veralgemeningsfase:
Eenmaal een bepaald gedrag is aangeleerd, is het tijd om de hond te leren dat dit nu in alle situaties en op elke locatie geldt. Een hond veralgemeent namelijk moeilijk, dus: ga op verschillende plaatsen en op verschillende ondergronden trainen. Mogelijks moet je op een nieuwe locatie of op een andere ondergrond terug herbeginnen vanaf nul. Verhoog ook geleidelijk het aantal afleidingen (andere honden, kinderen, fietsers,...) en de afstand waarop die zich bevinden.
Onderhoudsfase:
Als de hond het gedrag goed beheerst, hoef je niet steeds te clicken, maar af en toe belonen om het gedrag te behouden wordt zeker aangeraden. Belonen voor de inzet van je hond is belangrijk; net zoals wij betaald worden voor ons werk, verdient je hond ook waardering voor zijn inspanningen.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind met de hond in de les meetrainen?
De leeftijd waarop kinderen zelf met de hond mogen trainen is 16 jaar. Kinderen jonger dan 16 zijn echter altijd welkom om van buiten het veld mee te kijken.
Mag mijn hond een jas dragen tijdens de les?
Zeker! Sommige honden, zoals bijvoorbeeld: windhonden, staffords of Franse Bulldogs,... hebben een korte vacht of weinig ondervacht en kunnen het daardoor sneller koud krijgen. Daarnaast zijn sommige honden, ongeacht hun ras, gevoeliger voor kou. Kijk dus goed naar je eigen hond en als hij het koud lijkt te hebben, mag hij zeker een jas dragen tijdens de les. Het belangrijkste is dat je hond zich comfortabel voelt!
Kan ik naar de les komen als mijn teef loops is?
Loopse teven mogen het terrein niet betreden. Reuen kunnen sterk reageren op een loopse teef, waardoor hun focus verloren gaat, en teven zelf ervaren vaak gedragsveranderingen en voelen zich niet altijd op hun best. Dit biedt geen optimale omstandigheden om effectief te trainen. Na drie weken, als de loopsheid zeker voorbij is, kun je weer aansluiten met je hond. In de tussentijd ben je van harte welkom om de lessen zonder hond bij te wonen of vragen te stellen voor of na de les.
Welke social media kanalen en boeken raden jullie aan?
We zijn grote fans van deze YouTube-kanalen en boeken! Ze delen dezelfde visie als wij en zijn geweldige bronnen voor positieve en beloningsgerichte training:
-Youtube kanalen:
- Kikopup
- Happy Hounds
- Leslie McDevitt
- Trick Woofs
- Five By Five Canine
- Enrichment for the real world - Allie Bender
- Doggietaal - Lili Chin
Getuigenissen
Top hondenschool met respect voor de honden en natuurlijk ook de mensen. Hier leren ze je lifeskills aan die je dagelijks gebruikt. De instructeurs hebben een passie voor en expertise in hun vak.
Johnny Janssen
Beste hondentrainers. We hebben veel geleerd in de drie jaar dat we hier zijn geweest.
Szilvia Gabriella Szőnyi
Zeer fijne hondenschool die creatieve lessen aanbiedt. Goed voor elke leeftijd hond.
Sofie Van Itterbeeck
Wij komen hier nu al 1 jaar. De trainers hebben duidelijk een groot hart voor honden en proberen de training aan te passen aan de behoeften van elke hond. We hebben allebei veel geleerd, en we zullen hier de komende jaren nog steeds naartoe gaan.